Recepty a vína k akci SEPTIM

Receptury sepsal pan Lukáš Paluska.

Oeuf Mimosa

Vejce Mimóza

Oloupaná omytá uvařená slepičí vejce natvrdo rozpůlíme a opatrně vydlabeme žloutek do misky, do většiny žloutků přidáme majonézu, kysanou smetanu, sůl, čerstvě mletý pepř, kapku worchesterové omáčky, nakrájenou pažitku, nasekaný libeček, kapary, nadrobno posekanou petrželovou nať a vše lehce umícháme v jednotnou směs. Touto směsí ozdobně naplníme předem připravené půlky vajec a servírujeme na zeleném salátku zdobené lehce postrouhaným zbytkem žloutků. Podáváme s čerstvým pečivem.

CHARDONNAY – MOULIN DE GASSAC 2024            

Chardonnay z kultovího vinařství Mas de Daumas Gassac. Jiskrná a žlutavá barva, intenzivní vůně citrusů a bílých květů. Chuť plná s ovocnými tóny a dotekem medu. Celkově projev svěžesti. Závěr mohutný.


Truite après le Meunier

Filátko z potočního pstruha pečené na přepuštěném másle, mousse z uzeného pstruha a lehký salát

 

Uzené filátko prolisujeme přes jemné síto, lehce osolíme, přidáme pár kapek citronové šťávy, rozpustíme si trochu tužšího aspiku, ušleháme si pevnou šlehačku. Rozpuštěný aspik smícháme s prolisovaným pstruhem, následně rychle ale opatrně vmícháme šlehačku a přendáme do formy. Necháme přes noc prochladnout v lednici.

Filátko z čerstvého pstruha lehce posolíme a necháme chvilku odležet, následně lehce obalíme v hladké mouce pana Menuiera a opečeme na přepuštěném másle.

Servírujeme se salátkem z nakládané cibule a bramborovým soudkem.

BORDEAUX BLANC – CHÂTEAU THIEULEY 2021/2023.

Toto vinařství patří mezi špičku apelace Bordeaux AOC neboli základních vín z Bordeaux. Jestliže se drtivá většina vinařů snaží vyprodukovat co nejlevnější víno, Chateau Thieuley jde jednoznačně cestou kvality. V té patří ve své kategorii ke špičce. Další specifikem vinařství je podíl vyráběných bílých vín. Prakticky přesná polovina produkce, dosahující v prumeru pul milionu lahví ročně, je z odrůd Sauvignon Blanc a Sémillon. Majitel vinařství – Francise Courselle patří mezi vinarské osobnosti v Bordeaux.I přes jeho věhlas, se rozhodl předat řízení vinařství svým dvěma dcerám, které se v současnosti plně věnují produkci a prodeji vín Chateau Thieuley. Kombinace svěžesti, jiskrnosti, 
noblesního chuťového zážitku plného ovocných projevů. Vinařství spravují sestry Coursellovi, Odrůdy: Sauvignon blanc 35%, Sauvignon gris 15%, Semillon 50%.


Soupe à l’oignon

Zapečená cibulová polévka

 

Zapečená francouzská cibulová polévka sýrem „Gruyere“

Oloupanou světlou cibuli nakrájíme na čtvrt kolečka, na kapce oleje pozvolna restujeme do hněda, následně přidáme bílé víno, necháme vyvařit alkohol, přidáme snítku tymiánu a zalijeme silným vývarem, pozvolně provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, nakonec přimícháme rozšlehaná vejce. Při servírování vložíme toust zapečený sýrem Gruyere a zdobíme jemně sekanou petrželkou.

LOUREIRO – VINHO VERDE 2024.

Toto vinho verde je vyráběno výhradně z hroznů stejnojmenné odrůdy a vzniká pouze v nejlepších ročnících. Má jasně citrínovou barvu, vyváženou strukturu a příjemně perzistentní chuť. Vůně je výrazná, elegantní a bohatě aromatická, s tóny, které věrně odrážejí charakter této ušlechtilé odrůdy. Na patře dominuje přirozená svěžest, která krásně podtrhuje ovocný projev vína a dodává mu lehkost i šťavnatost. Mladé, jemné a živé víno, které vynikne při servírování vychlazené na 8–10 ºC. Ideální společník k rybám, mořským plodům, drůbeži nebo jemně připraveným masům. Ocení ho každý, kdo hledá svěží a elegantní víno s autentickým původem. Suché, s tóny ovoce, elegantní a perfektní kyselinkou. 


Beef Bourguignon

Hovězí dušené v burgundském víně s bramborovým pyré a máslovou zeleninkou

Hovězí krk nakrájený na kostky, osolíme a opepříme, opečeme hezky zprudka na barvu a dáme stranou, na výpek přidáme kořenovou zeleninu a restujeme na mírném ohni, po chvilce přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a restujeme, dokud cibule nebude tmavě zlatá, následně přidáme koncentrovaný rajčatový protlak, orestujeme a zalijeme dobrým silným červeným Bordeaux, necháme vyvařit alkohol, zalijeme silným hovězím vývarem, přivedeme k varu a přidáme zpět opečené maso, pod pokličkou dusíme v troubě do měkka. Vyjmeme maso, šťávu přecedíme přes jemné síto a zahustíme máslem.  Podáváme s restovanou kořenovou zeleninou a bramborovým pyré.

BEAUJOLAIS LANTIGNIÉ – DOMAINE DES CRISTAUX 2023.

Lantignié patří do jedné ze tří oficiálních oblastí Beaujolais-Villages. Je to malá vesnička vedle Beaujeu a poblíž Villié-Morgon. Nejlepší vinice se nacházejí na strmých kopcích s pěkným slunečním zářením.  Vinice Lantignie jsou vysazeny na granitické půdě, s nízkým podílem hlíny. Sběr hroznů a třídění probíhá výhradně ručně, vinifikace a stárnutí v sudech z nerezové oceli, aby u vína byla zachována jeho ovocnost a svěžest. Ideální teplota pro podávání je 14-16 °C. 


Cassoulet

Francouzská specialita z několika druhů pečených mas s luštěninovým základem

Vepřovou krkovičku nasolíme a necháme odležet, následně upečeme společně s cibulí v troubě, na kachních prsou lehce nařízneme kůži, osolíme a necháme odležet k pozdější úpravě, kuřecí stehýnka nasolíme a vložíme do teplého sádla na konfit, můžeme přidat snítku tymiánu a pár stroužků česneku. Z výpeku z vepřové krkovičky si připravíme lehkým zarestováním krásně zlatou šťávu, do které přidáme předem uvařené bílé fazole, a lehce prohříváme. Kachní prsa zprudka opečeme kůží dolů, následně otočíme a pečeme z druhé strany. Do zapékací misky vložíme prohřáté fazole, naaranžujeme všechny druhy masa, můžeme přidat opečenou klobásku, a celé dáme společně prohřát.

ALBARAN ROUGE – MOULIN DE GASSAC 2023.

Jeden z našich bestsellerů z kultovního jihofrancouzského vinařství Mas de Daumas Gassac. Víno přesně vytvořené pro „potřeby“ a chuti majitele a vinaře. Mnohonásobně oceněné víno. Ukázka, že Francie má co nabídnout i při přímé konfrontaci s víny tzv. Nového světa. Červené cuvée odrůd 60% Cabernet sauvignon a 40% Syrah. Temně rudá barva, výrazné aroma oříšků, vanilky a zralých ostružin. Kulaté a hřejivé třísloviny s dotekem zrání na dřeveném sudu. Dobře strukturované, rustikální styl vína.


Omelette Surprise

Piškotová roláda s hruškovým domácí džemem a zmrzlinou zapečená v bílkovém sněhu s flambovanými hruškami

Vyjádřincované a oloupané hrušky pokrájíme na menší kousky, přidáme badyán, cukr a přivedeme na mírnému ohni k varu, uvaříme si hruškový džem. Piškotový plát potřeme hruškovým džemem, přidáme zmrzlinu a zamotáme do společného válečku, vložíme do mrazáku, po dokonalém zatuhnutí nakrájíme na požadované porce. Vaječné bílky smícháme s cukrem, a ušleháme v tuhý sníh, takto připraveným sněhem nastříkáme porce omelety a následně opalujeme flambovací pistolí.

ROMANEIRA – PORT FINE WHITE.

Bílé portské víno – fortifikované z Portugalska. Víno zrající částečně v dřevěných a nerezových nádobách během dvou až tří let. Žluto zlatavá barva a ovocná vůně. V chuti sladkost, jemnost a šťavnatost s výtečnou rovnováhou mezi alkoholem, sladkostí a kyselinami.

<< ZPĚT NA AKCI >>