VÍNA

GASTRONOMICKÝ VEČER KLÁŠTER TEPLÁ

VÍNA PODÁVANÁ NA GASTRONOMICKÉM VEČERU 21.5.2022.

Vína si můžete objednat na arzo@arzo.cz

ALBARINO – ATLANTIS RIAS BAIXAS
Španělské bílé víno vyrobeno ze 100% hroznů Albarino. Elegantní barva, která je čistá citronově žlutá. Velmi intenzivní a trvalé aroma. Připomíná zelené jablko a tropické ovoce, jako je ananas a mango. Dlouhý a vytrvalý s dokonalou kyselinkou, která odpovídá tělu, což z něj dělá velmi příjemné víno. Vinice se nacházejí v Codado de Tea, na pravém břehu řeky Mino, mezi 100 a 250 metry nad mořem, na svazích s průměrným sklonem 10%. Půda je písčitá s žulovým podloží. Sklizeň se provádí ručně. Hrozny jsou jemně lisovány pneumatickým lisem. Řízená fermentace v kádích při nízké teplotě pro získání silného a čerstvého aromatického profilu.

320,-Kč


Sauvignon Garganega – Niveus Soraighe

Jasně žluté víno, velmi pěkné a svěží, má velmi intenzivní vůni s tóny lučního kvítí a šalvějových listů. Společně s tóny citrusového ovoce získává chuť na plnosti a komplexnosti, i díky podílu odrůdy Garganega.
240,-Kč

COMBE CALCAIRE BLANC – MOULIN DE GASSAC

Combe Calcaire bílé má lesklou bledě zlatou barvu, intenzivní vůni pomerančů a bílých květin. V chuti jsou dominantní citrusové tóny, s nádechem tropického ovoce a medu. Dlouhý a silný a svěží závěr s pikantní kyselinkou. Výborné s bílým drůbežím masem, rybami a měkkýši. Nejlepší teplota mezi 10 – 12 °C. Vinifikace: odtřapení hroznů, tři až pět dní macerace moštu na slupkách v nerezovém tanku, poté lisování moštu a alkoholická fermentace při řízené teplotě. Část vína poté zraje ve velkých dubových sudech po dobu pěti měsíců.
390,-Kč

COMBE CALCAIRE BLANC – MOULIN DE GASSAC

MOULIN-Á-VENT – CHÂTEAU DES JACQUES

Cru de Beaujolais. Nejznámější ve své kategorii vína mimojiné i pro svou mohutnost, eleganci a zároveň šťavnatost. Jestliže odrůda Gamay ve Fleurie dává hlavně květnaté tóny (jak francouzštináři odhadnou už z názvu vína), v Morgonu výrazně minerální vyjádření terroiru, Moulin-á-Vent je vyhlášen svou elegantní a zároveň „selskou“ plností. Gamay je dnes neprávém přehlíženou odrůdou, která má značný potenciál se v průběhu let ppostupně otevírat a nabízet další a další vrstvy své chutě i vůně. Není náhodou, že dříve byla vína z Gamay srovnatelné z burgundskými legendami z Pinot Noir. Chateau des Jacques je největší usedlost patřící pod burgundskou ikonu Maison Louis Jadot. Zdejším vínům je věnována stejná péče jako jejich velkým vínům z Cote d´Or kategorie Premier a Grand cru.
550,-Kč

MOULIN-Á-VENT – CHÂTEAU DES JACQUES

JAILLANCE – CLAIRETTE DE DIE CUVÉE IMPERIALE

Vlajková loď vinařství Jaillance. Francouzský sekt vyrobený tradiční, starodávno metodou nazvanou ancestral, kdy se do lahví plní víno ještě před úplným ukončením fermentace. Tímto přirozeným způsobem vzniká v lahvi tlak a následně šumění. Víno tedy nemusí dlohodobě zrát na kvasinkýách, otáčet, následně otevírat lahve a znovu dodávat „dozážní“ likér tak jak je tomu zvykem v Champagne. Víno pochází z jižní Francie z oblasti údolí Rhony, městečka Die, které je vyhlášené výrobou sektů. Použítá odrůda je Muškát s drobným podílem regionální odrůdy Clairette de Die. Celkově sladké šumivé víno s nízkým obsahem alkoholu (7%) je příjemným aperitivem ale i doplňkem všech sladkostí a dezertů.
350,-Kč

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *